Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ФОНДУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 38 МИЛИОНА ДИНАРА

/Сврљиг 21. фебруар 2013. године/ Давање сагласности на предлог Програма рада и финасијског плана Буџетског фонда за развој пољопривреде општине Сврљиг за 2013. годину, била је главна тачка о којој су на данашњој седници расправљали чланови Општинског већа.

1

“ О издвајањима за пољопривреду смо разговарали на Већу почетком јануара али сада морамо да свој план прилагодимо у међувремену усвојеном Заскону о аграру, по коме неке субвенције сад пристижу из републичког фонда. Међутим, у складу са својим могућностима, за развој пољопривреде, којој се даје предност и на републичлком нивоу, издвајамо 38 милиона динара. Општина ће и даље помагати развој пољопривреде субвенцијама за нову механизацију, опрему у регистрованим пољопривредним газдинствима, повећање сточног фонда, преузимањем камата за кредит, осемењавање, за прозивградну заштиту и уређење атарских путева. Ја посебно инсистирам на осигурању сточних грла и усева пошто је општина спремна да субвенционира до 60 одсто а Република преосталих 40 одсто. Пољопривредник треба да се осигура и конкурише код нас и Републике за надокнаду. То је у заједничком интересу јер су штета причињене сушом, поплавама или пожаром, увек вишетруко веће и ненадокнадиве, рекао је председник Већа и општине Сврљиг, Милија Милетић“.

 

Предлог програма рада и финасијског плана Буџетског фонда за развој пољопривреде достављен је Министарству за пољопривреду које ће коначно дати зелено светло за његову реализацију.
Већници су на данашњој седници разматрали и усвојили Оперативни план одбране од поплава за 2013. годину и извешатај о раду у прошлој години као и план рада за 2013. годину Општинског штаба за ванредне ситуације и дали сагласност на предлог Програма рада финасијског плана Буџетског фонда за заштиту животне средине. Известилац по овим тачкама, у име Општинске управе био је Небојша Тричковић.

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг