Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

РАЗВОЈ ЈУГА СРБИЈЕ

Ниш- „Развој југа Србије” назив је скупа који је одржан је у суботу у Нишу, између представника Владе Србије предвођених премијером Ивицом Дачићем и председника општина и привреде из овог дела Србије.

1112

У име Владе Србије скупу су присуствовали, министри – Верица Калановић – регионалног развоја, Горан Кнежевић – пољопривреде, Жарко Обрадовић – образовања, као и државни секретар у Министарству финасија и економије Драгијана Петровић – Радоњић и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Странковић.

 

На скупу је у име општине Сврљиг присуствовао и говорио о тренутно акутуелној привредној ситуацији на нашем продручју, председник општине Милија Милетић.
Поздрављајући предстванике Владе Србије и присутне госте, председник Милетић је истакао:
„Ово је права иницијатива, на правом месту и у право време, да се овако сакупимо сви у Нишу, цела југоисточна Србија и да истакнемо своје проблеме и заједнички их решавамо на оваквом скупу. Ја очекујем да ће бити састављена екипа од пет – шест представника из наших крајева, који ће бити први, међу нама једнакима и да заједно сви представимо наше проблеме из области инфраструктуре, привреде, посебно пољопривреде као и свегао онога што мучи наше грађане. Локалне самоуправе имају велике проблеме у делу финасирања. Тренутно имамо трансфере који су нам повећани после закона који је господин Динкић иницирао у Скупштини Србије али то ће трајати још годину – две, а ми морамо, у међувремену, да се припремимо за тржишну утакмицу. Општина Сврљиг настоји и сопственим снагама да решава проблеме својих житеља давањме помоћи младим брачним паровима, новорођенчадима, незапосленим мајкама, студентима завршних година факултета и слично. Међутим, за све ово а посебно за довођење инвеститора неопходна нам је помоћ Владе Србије. Конкретно када је решавање неких правно имновинских проблема, као што је примера ради у нашем крају, погон „Крке” за који имамо потенцијалне инвеститоре а титулар Фонд здравства не може да нам то реши. Понављам, ово је била добра иницијатива и општа је оцена да проблеме морамо и можемо решавати само заједничким снагама, што иницира и премијер Дачић, истако је председник Милетић.”
На састанцима са председницима општина и представницима округа југа Србије, премијер Дачић је истакао да је економска обнова и развој југа Србије, један од приоритета и стратешких интереса Владе Републике Србије, на којима ће се интензивно радити у наредном периоду.

 

Наставак сиромашења и масовни одласци из овог дела Србије могу имати катастрофалне последице по развој читаве земље, рекао је премијер Дачић и истакао да грађани југа Србије заостају, по броју запослених, по висини просечне зараде, степену развијености привреде и још много чему. Због тога је развој овог дела земље у свим сегментима стратешки циљ Владе.
„ Ја сам вам обећао да ћу се бавити овом темом и Влада Србије ће се стратешки бавити овом темом, не зато што неко има симпатије или антипатије према неком крају, него једноставно због тога кад сваком политичару или било коме ко се бави економијом дате параметре који су на југу Србије, он човек прво не може да верује какви су то параметри, нагласио је премијер Дачић.”

 
Једино заједничким деловањем и напорима Владе и локалних самоуправа могуће је покренути југ Србије, оценио је премијер Дачић.”

 
Мени је циљ да после овог састанка сви ми који се овде налазимо, цела Влада Србије, све владине институције укључујући и ове развојне фондове, укјључујући и привредне коморе, наравно и међународне активности, стране инвестиције, стране донације, да се догворимо и направимо стратегију развоја југа Србије, која ће гарантовати, с једне стране да се прекине овај негативан тренд а са друге стране и да се заједнички артикулишу наши ставови са југа Србије. Нема ни јаке Србије ако је југ Србије слаб, закључио је премијер и позвао представникелокланих самоуправа да у наредних месец дана, дају конкретне иницијативе и циљ покретања привред у њиховом крају и позивајући представнике пет овдашњих округа да медјусобнои сарадјују јер ће само заједничким радом доћи до испуњења заједничких циљева, што ће грађанима овог дела Србије, сматра премијер, омогућити бољи живот.

 
На скупу су о начиним и могућностима развоја југа Србије, са конкретним предлозима говорили, поред присутних министара, градоначелник Ниша Зоран Перишић као и председници општина и привредници.

Најновије на порталу Општине Сврљиг