Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП ОПШТИНА

/Ниш 1. aприл 2013. године/ Данас је у Нишавском управном округу одржан заједнички састанак начелника Округа Александра Цветковића и заменика градоначелника Ниша, Љубивоја Славковића, са председницима општина и представницима привреде нишког региона.

1

Иницијатива је била, како је нагласио заменик Славковић, припрема системских пројеката за развој овог дела Србије којим би се привукли инвеститори и ангажовала Република Србија, за бржи развој овог економски најугроженијег региона у држави.

 

Председници општина су се сложили, како је на састанку инсистирао и председник општине Сврљиг Милија Милетић, да је заједнички наступ најбоље решење за дијалог са државним институцијама ради решавања економских проблема.

 
Ако наступамо појединачно ретко ко ће успети да реализује и део својих захтева и потреба али заједнички наступ даје више сигурности да се изборимо за реализацију наших идеја и потреба, поготову кроз заједничке пројекте суседних општина, јер то има и економску и политичку тежину, рекао је председник Милетић, користећи да и на овом скупу, поред могућности и потенцијала поднебља сврљишке општине, истакне и проблеме који се морају решавати уз помоћ републичких институција.

 
Он је позвао колеге председнике на састанак средином априла у Сврљигу, ради договра о заједничкој иницијативи и наступу пред републичким органима на решавању економских проблема.
Један од крунских проблема у овом тренутку, свих председника оптина је, како предлог о отпису камата на дуговања за струју најрационалније спровести на обострану корист дужника и потражиоца. Као једна од могућих иницијатива предложен је не отпис већ отпус камата и дупли број рата за отплату главног дуга јер су први потези показали да је садашњи предлог од 200 000 уговарача за отпис, прихватило само њих шест хиљада.

 
Када је реч о иницијативи за припрему системских пројеката, начелник Округа, Александар Цветковић, појаснио је председницима, да тиме уствари треба да пројете сачине приказом како и где виде могучности развоја својих општина и оценио иницијативу за формирање Фонда за развој југа Србије, може да буде једна од могућности покретања развоја.
Као рок за сачињавање предлога системских предлога одредјен је 5. април, када би их требало доставити кабинету градоначелника Ниша, одакле би упућени као заједничка иницијатива републичким институцијама.

Најновије на порталу Општине Сврљиг