Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ПРЕДСЕДНИК ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ СВРЉИШКИХ РОМА

/Сврљиг 8. април 2013. године/ Поводом Светског дана Рома, председник општине Сврљиг Милија Милетић, примио је у свом кабинету делегацију сврљишких Рома коју је предводио председник њиховог Удружења, Тарзан Асановић.

1

“ Руководство општине је спремно да се ангажује на унапређењу положаја ромске заједнице на нашем подручју у решавању, социјалних, стмабених и проблема запошљавања. Са Ромима, нашим комшијама и суграђанима, имамо традиционално добру сарадњу и у нашој средини никада није било никаквих екцеса на националној бази, попут расизма који букти широм Европе. Роми код нас имају у сваком погледу статус у свему равноправних грађан, у запошљавању, здравству, школству. Радује ме да у ромској популацији има школованих припадника и младих који се факултетски образују, што знатно олакшава да заједничи решавамо њихове проблеме. Знам за тежак социјални положај Рома, свуда у свету, па и код нас али апелујем на све припаднике ове заједнице који су радно способни, да се ангажују и оправдају социјалну помоћ која им се додељује а за млађе, школоване људе настојаћемо да у будућем периоду обезбедимо радна места, као и за све житеље наше општине, рекао је председник Милетић, поздрављајући делегацију Рома и честитајући свим Ромима 8. април Светски дан Рома.“

 

У име делегације, председнику се, на пријему и понуђеној сарадњи и помоћи, захвалила присутна Невенка Меденица а председник Удружења Рома, Тарзан Асановић, честитао је презаник свим сународницима.
У делегацију је било и припадника Рома са сеоског подручја који су се интересовали за ангажовање на пољопривредним пословима у срединама где живе. Председник Милетић је обећао да ће проверити могућност давања на коришћење слободноиг општинског земљишта и права регистровања пољопривредног газдинства при узимању земљишта у закуп, како би се омогућило Ромима на селу да привређују.

 

Светски дан ром, 8. април установљен је на Првом свертском конгресу Рома 1971. године у Лондону, када је одлучено да Ромска химна буде песма “Ђелем, ђелем“ и застава са тошком као централни симбол.

Најновије на порталу Општине Сврљиг