Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ШАМПИОН ИЗ ПЛУЖИНЕ

Апсолутни победник 17. изложбе оваца одржане у Сврљигу под покровитељством Локлане самоуправе а у организацији Фонда за пољопривреду општине, је Хранислав Јовановић овчар из села Плужина чије је грло понело ласкаву титулу шампиона.

општина

На овој традиционалној смотри овчарства у Сврљигу, ове године учествовало 19 излагача са 160 оваца. Такмичење се одвијало у три категорије-овце, овнови и двиске.
Према оцени стручног жирија којег су сачињавали- проф. Мирослав Жујовић са Института за сточарство у Београду, Фрида Бауман испред СУООКС и Маја Живановић из Основне одгајивачке организације, у категорији оваца прва три места заузела су грла власника-Срђана Васића из Белоиња, Цветка Станковића из Плужине и Милутина Лазаревића из Сврљига. Најбоље овнове имали су власници – Цветко Станковић из Плужине, Ивица Савић из Сврљига и Малиша Никодијевић из Драјинца. Најазд код двиски победници су грла власника- Хранислава Јовановића из Плужине, Милана Станојевића из Сврљига и Томислава Љубомировића из Белоиња.

foto

Награде победницима, у писаним признањима, новцу и пехарима, је уручио председник општине Сврљиг Милија Милетић.

 

–  Драго ми је да сте се окупили у оволиком броју и да вас је из године у годину све више. Надам се да ће мо заједничким напорима и улагањима успети да сточарству у сврљишком крају вратимо стару славу и сјај и да ће мо га подићи до нивоа на коме се може пристојно живети од зараде у том послу. Сврљишка овца је практично бренд наше општине и ми ћемо, као и до сада, разним субвенцијама, кад год је то могуће и потребно, помагати, сточаре. Верујем да ћемо заједнички успети да смогнемо снаге да се наше овце нађу на сајму пољопривреде идуће године и освоје заслужено признање, рекао је председник Милетић, приликом уручивања награда овчарима.

odrzana

На овој смотри оваца била су и два стада коза чији су власници –Дејан Митић и Далибор Јовић, за учешће наградјени пехарима.

Најновије на порталу Општине Сврљиг