Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

РАДНА ДИСЦИПЛИНА И ДОМАЋИНСКО ПОСЛОВАЊЕ

/Сврљиг 4. јун 2013.године/ Данас је у кабинету председника општине Милије Милетића одржан уобичајни месечни састанак са представницима јавних предузећа и установа-корисника буџетских средстава. Општи је закључак да се у свим фирмама ради сходно плановима и програмима и да се углавном реализују сви договрени задаци.

Sa Kolegijuma

-Овом приликом посебно смо инсистирали на радној дисциплини и домаћинском пословању, нарочио у области финасија а у светлу најновијих мера, уредби и захтева Владе Србије. Локална самоуправа је сервис грађана и постоји због њих и првенствено наши људи морају да буду радно дисцплиновани и пример осталима. Ми смо у том смислу увели структно поштовање радног времена и плата ће се примати према односу на послу али и према уредном доласку на посао. Тај систем биће примење и код свих корисника буџетских средстава. Уз то мора с еприменити максимална рационализација у трошењу средстава јер ће нам многа давања из Републике бити ускраћена. Ми смо на неки начин и очекивали тако нешто, због свеопште тешке ситуације у Републици, те смо за наше капиталне пројекте обезбедили средства у предходном периоду и биће нам лаше и због чињенице да општина нема никаквих дуговања и динасијских обавеза према трећим лицима или банкама-кад је реч о кредитима. Инситирам и апелујем на све кориснике буџета на поштовање финсијске дисцплини и предочавам да им је наша служба на располагању за сву помоћ у овој области јер према новим прописима само једна грешка неког од корисника буџетских средстава може да блокира рад свих осталих, нагласио је предесдник Милетић после састанка.

Поуке ради, на састанку је изнешен пример случаја у вртићу ,,Полетарац,, када једна финасијска трансакција није урађена у складу са прописима па је малте не дошло до блокирања трансферних средстава, што практично блокира рад и свих корисника.

Да се такав случај не би поновио апелује се на интерну контролу али је истовремено при општини начелник Локалне самоуправе Здравко Крстић, задужен и овлашћен, да санкционише неуредност и неажурност одговорних у јавним предузећима и установама па и у самој општини, подношењем прекршајних пријава.

Оно што је битно све градјане те треба истаћи са овог састанка је закључак даје водоснабдевање тренутно уредно,да је издашност изворишта 50-60 литара у секунди,што је двоструко у односу на потребе и да се не очекује да у току лета буде несташица и искључења.Значајно је да се ужурбано врше припреме за почетак санирања ударних рупа на бившим регионалним,сада локланим и осталим путним правцима и прилазима,да су извршене све припреме за реализацију акције ,,Динар за три динара,, где општина у пројектима месних заједница учествује са три четвртине и што се у досадашњој пракси показало изврсним за брже решавање инфраструктурних пројеката у селима.
Најзад треба истаћи да је начелница Сектора за финасије Марина Свић, упознала присутне да се извршење буџета одвија према плану и да је на завидној висини,као и прошле године,да су резултати екстерне ревитзије пословања веома позитивни и да је ангажован интерни ревизор како би се превентивно длеовало на финасијску дисциплину у општини и код свих корисника буџетских средстава,што у суштини указује на домаћинско пословање.

Најновије на порталу Општине Сврљиг