Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА У ИНТЕРСУ ГРАЂАНА

/Сврљиг 2. јул 2013. године/. Председник општине Сврљиг Милија Милетић после данашњег састанка са руководиоцима Општинске управе и установа и јавних предузећа корисника буџета, устаљеном на почетку сваког месеца од последњег квартала прошле године, одржао је конференцију за новинаре, ради упознавања јавности са тренутним стањем у граду, проблемима и обављеним пословима у интересу грађана.

општина1

 

– Грађани имају право да знају шта надлежни и одговорни предузимају као њихов сервис, како и где се троше буџетска средства и са каквим проблемима се сукобљавамо. Само транспарентно и заједничким напорима можемо да дамо слику правог стања, насупрот кулоарских прича о наводном нераду и неизвршавању задатака. На почетку желим да се најпре осврнем на примарну здравственму заштиту где имамо разлога за задовољство због добијених донација-једног ,,пунта,, потребних апарата и уређаја за Дома здравља и два теренска возила, једног џипа и комбија, са комплетном опремом за реанимацију пацијената. Међутим, одмах морамо да истакнемо и да смо пред великим проблемом због захтева Фонда здравства за смањене медицинског кадра. Ми смо већ интеревенисали код надлежних да се врсном специјалисти опште медицине др Властимиру Миликићу, продужи уговор о раду и право на печат као и за стоматолошку службу. Парадокс је примера ради да се од нас тражи укидање радног места стоматолошког техничара који месечно прави по петнаестак протеза за наше суграђане старије од 65 година. Општина ће у сарадњи са Округом и преко надлежног министарства настојати да се основна здравствена заштита наших суграђана не угрози смањењем медицинског кадра, рекао је председник Милетић, обраћајући се новинарима.

општина2

Говорећи о тренутно актуелној ситуацији у водоснабдевању председник Милетић је нагласио да је стабилна и да су краткотрајни проблеми настали током врућина у прошлом месецу превазидјени.

 

– Ми не седимо скршетних руку већ варирања у издашности изворишта настојимо да спречимо копањем бунара чија ће се вода прелевати у градски водовод. Реализација једног је у току а ускоро ће започети копање и другог. Но, кад смо код комуналних проблема треба рећи да се убрзано ради на санацији ударних рупа како на прилазним путевима и сеоским улицама тако и на бившим регионалним саобраћајницама чије је одржћавање сада у надлежности општине. Комуналне проблеме у селима настављамо и да решавамо кроз акцију општинска три динара /из буџета/ на један динар месне заједнице и резлултати су веома повољни, рекао је председник Милетић. Говорећи о жетви председник је нагласио да је борба за хлеб почела сређивањем атарских путева за проходност комбајна, да се склапају уговори са комбајнерима и да су посебно, поред Општинског штаба за жетву ангажовани локлани штабови месних заједница. Он је ту посебно апеловао на предузимање мера противпожарне заштите и пажљиву организацију осталих послова како би се жетва обавила у оптималном року и без икаквих акцидената. Очекује се, верује председник Милетић, да ће најављена акција Националне службе за запошљавање, већ покренута у неким општинама, бити и код нас реазлизована али наглашава да о ранг листи за самозапошљавање , стручну праксу и јавне радове одлучује НСЗЗ а не општина како неки покушавају да представе. Добра вест стигла је и из обданишта ,,Полетарац,, где су уписом шезедесетак малишана обезбеђени услови да не буде листе чекања. Из Црвеног крста стиже порука да је у току интензивна припрема пакета за око 900 корисника који ће бити уручени крајем наредног месеца. Осврћући се на сврљишко културно лето, председник Милетић је изјавио да младима забава неће мањкати, поред радничких спортских игара, Видовданског турнира, ликовне колоније, Сусрета села и Белмужијаде.

 

Када је реч о плановим, председник Милетић је објаснио да ће адаптација зграде за Герентолошки центар морати да буде одложена због судског спора са Фондом здравства који не жели да исели своје особље из тих просторија али да ће средства ,да би била искоришћена,бити преусмерена за наставак градјне спортеске хале подизањем крова а да ће истовремено почети радови на изградњи прве фазе комплекса базена у Спортском центру ,,Пастириште,,. Најзад треба поменути да је под покровитељством општине а у организацији Центра за туризам, културу и спорт, прошлог викенда фолклор младих Сврљига гостовао у Солуну, где је имао запажени наступ и да је са сусрета потекла идеја о братимљању са једном општином у приморском делу Грчке где би сврљишки малишани могли да летују под повољним условима.

Најновије на порталу Општине Сврљиг