Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ТРОШИ СЕ ШТО СЕ ИМА

/Сврљиг 15.јул 2013.године/ Извештај о остварењу и извршењу буџета општине Сврљиг у првих шест месеци ове године, била је главна тачка разматрања и дискусије одборника Скупштине иопштине Сврљиг на данас одржаној, десетој по реду, седници Скупштине општине.

opština

–  Укупно остварење буџета за период јануар-јун ове године, износи 210 145 769,38 динара,односно 40,39 одсто у односу на план. Истовремено буџет је извршен са 31,76 одсто илу у бројкама 165 270 604,26 динара. Што се тиче извршења буџета у извештајном периоду, одвијало се по плану за 2013. годину а у складу са Одлуком и омогућено је уредно функционисање свих корисника буџетских средстава. Нема неизмирених обавеза осим оних које су предвиђене динамиком која је регулисана уговорима. Пословало се крајње рационално, плаћана су вршена ефикасно и о року, што је допринело функционисању Локлане самоуправе на задовољавајућем нивоу, нагласила је начелница Сектора финасија Марина Савић, подносећи извештај одборницима на седници Скупштине.

О буџету,нарочито страни прихода, вођена је дуга дискусија одборника са конкретним предлозима а највише времена посвећено је расправи о фантомским фирмама пријављеним на територији општине Сврљиг, које су добиле значајне кредите а на нашем подручју нису ничим опорезоване, па је искристалисан захтев одборника да се од надлежних републичких органа затражи обавештење о којим предузећим и људима је реч.

opština-2

–  Генерално гледано пословало се домаћински-трошило се што се имало-без непотребних задужења, оценио је одборник Саша Тубић у расправи о буџету.

Одборници су на овој седници доста пажње посветили и разматрању Стратегије руралног развоја општине Сврљиг у наредних пет година. Било је доста конструктивних примедби које је председница Скупштине општине Јелена Трифуновић, која је и водила седницу, прихватила као добронамерне истичући да је докуменат подложан изменама и доградњи уз запажање да у крајњем случају мора да буде сачињен и прилагодјен стандардима Европске уније.

Одборници су на данашњој седници усвојили и одлуке о изменама локланих комуналних такси и ауто такси превозу путника на територији општине које су прилагођене законским прописима.

Једногласно је усвојена и одлука о престанку мандата Драгану Благојевићу члану Општинског већа који је поднео неопозиву оставку на своју функцију из личних и здравствених разлога, наглашавајући ,,да се захваљује председнику општине Милији Милетићу, на досадашњој сарадњи и ставља му на располагање и убудуће своју несебичну помоћ у реализацији пројеката који имају за циљ развој општине Сврљиг,, .

Одборничка питања односила су се углавном на проблеме инфраструктурне изграње међу којима је истакнуто лоше стање путева ка Попшици и Гушевцу. Информисања ради, треба поменути да су све формалности око овог посла обављене, да су обезбеђена средства и да је пре десетак дана почело крпљење ударних рупа на релацији од Попшице и Галибабинца, ка Сврљигу. Рок је да се овај посао заврши је до празника С. Арахађел а потом се прелази на релацију од Сврљига ка Гушевцу, Извору и осталим селима у том делу Општине.

 

Најновије на порталу Општине Сврљиг