Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ПРОМОЦИЈА БЕЛМУЖИЈАДЕ

/Ниш 30. јул 2013. год./ Представници сврљишке општине, предвођени председником Милијом Милетићем и председницом Скупштине општине Сврљиг Јеленом Трифуновић, иначе председницом Организационог одбора сврљишке ,,Белмужијаде 2013,, одржали су данас у Нишу, уобичајену промоцију ове Привредно-тиристичке и културне манифестације Сврљига.

општина
Председник Милетић и председнца Трифуновић, представницима двадесетак медија, локланих новина и телевизија до републичких гласила-штампаних медија попут ,,Политике,, и РТС, у својим интервијуима, у скоро етно амбијенту ресторана ,,Нишлијска механа,, објаснили су значај ове сад већ традиционалне манифестације фолклора, народног стваралаштва, здраве хране, истицањем туристичких потенцијала и обичаја сврљишког краја. Наравно, необилазно је било и послужење брендом сврљишког краја ,,Белмужем,, специјалитетом од сира и пројаног брашна, по коме је и настало име манифестације, припреманог од стране мајстора справљања овог јела Томе Васића и Зорана Михајловића а за демонстрацију справљања прихватио се варјаче и председник Милетић. Наравно, промоција сврљишке здраве хране не би била поптпуна да за дегустацију није крчмено и печење сврљишког јагњета са ражња.

општина
Скупу је присуствовао и познати певач народног меслоса из сврљишког краја Драгослав Михајловић- Канаринац, који ће госте ,,Белмужијаде,, увесељавати првог дана манифестације, тачније на отврању 2. августа. Другог дана-3. августа наступа Харис Џиновић а завршене вечери 4. августа за све присутне певаће Ацо Пејовић. Дакле сврљишка ,,Белмужијада,, одржава се ове године 2,3 и 4. августа на простору спортског центра ,,Пастириште,, које је добио назив по некада надалеко познатом ,,Пастирском сабору,, чију славу полако сустиже и ова манифестација настављајући традицију претече, о чему сведочи посета бројних гостију а верује се да ће их ове године бити бар педесетак хиљада па се Сврљижани озбиљно и убрзано припремају за дочек.

Најновије на порталу Општине Сврљиг