Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ПОЧЕЛА СВРЉИШКА ,БЕЛМУЖИЈАДА,,

Традиционална Привредно-културна, забавна и спортска манифестација, сврљишка ,,Белмужијада,, почела је у петак по подне на Спортском центру ,,Пастириште,, крај Сврљишког Тимока и наставља се у суботу и недељу. Вредно је одмах истаћи , ако је да се дан по јутру познаје, ове године треба очекивати рекордан број гостију јер је већ прве већери било више од десет хиљада посетилаца.
Picture 079
Стигли су гости из свих крајева Србије а на улицама Сврљига крцатим паркираним возилима запажене су и стране регистрације на многим аутобусима и аутомобилима.
Ако је посета рекордна има и рашта.Сврљижани су се потрудили и припремили више него икада,да буду гостољубиви домаћини и и да посетиоцима понуде добру забаву али и боате трпезе крцате разним дјаконијама,од изворних , домаћих јела по рецепту пеабака,наравно првенствено са ,,Белмужом,,као брендом сврљишког краја и некрунисаним краљем манифестације који је тражен читаве вечери,па прек домаћих гибанца,савијача,редјаних и на сто начина справљених,до старинских колача и модерних торти и посластица савремених домаћица.
Када је реч о програму почело је са пастирским дисциплинама и играма спретности и такмичењем у справљању најбољег Белмужа а на позорници су се смењивали певачи изворних песама,фолкори,асамбли из Грчке и Бугарске,рецитатори,најбоље тачке са овогодишњих сврљишких ,,Сусрета села,,.
Белмужијаду су отворили,поздравили учеснике и госте,председница Скупштине општине сврљиг Јелена Трифуновић,која је уједно и предсендица Организационог одбора и председник опшптине Сврљиг Милија Милетић.Они су свим учесницима пожелели успешан почетак а гостима срдачну добродошлицу и пријатан боравак у Сврљигу да се у наредна два дана лепо забаве и уживају у дегустацији бројних специјалитета.
Пажњу присутних привукао је прве вечери избор мале пастирице за чију се титулу пријавило преко стотину клинцеза у народним ношњама од три па до 15 година.Гост прве вечери био је познати естрадни уметник из сврљишкок краја Драгослав Михајловић-Канаринац, а поклон домаћина посетиоцима било је својеврстан Сабор гајдаша балканских землаја са полуревијаним карактером.
Уз бројне угоститељске шатре с музиком на прилазима, скуп се претворио у општенародно весеље до зоре.
..Белмужијада,, се наставља у суботу и недељу богатим програмом и трпезама те изложбама народних рукотворина и здраве хране као и спортским такмичењима.Гости вечери су познати певачи,- у субору Харис Џиновић а у недељу Ацо Пејовић.Очекује се да овогодишња посета надмаши све досадашње.

Најновије на порталу Општине Сврљиг