Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

“БЕЛМУЖИЈАДА“ – УСПЕХ ЗА ПАМЋЕЊЕ

Сврљишко културно лето у организацији локланог Центра за туризам, културу и спорт а под покровитељством општине Сврљиг, лагано се ближи крају и почиње време сумирања резултата.

Buket folklora i mladosti
Бројне су акције за нама “Нек се опет песма поје, нек оживи село моје“, “Сусрети села“  промоције књига, концерти, спортска такмичења –Видовдански турнир у малом фудбалу, кошарка и слична такмичења, испунила су претходне месеце, али место на трону свакако припада овогодишњој “Белмужијади“ – Привредно-културно, забавној и спортској манифестацији на којој су потучени сви досадашњи резултати и постигнут успех за памћење.
Белмужијаду је ове године посетило преко шездесет хиљада гостију. Надамо се да је било за сваког по нешто када је реч о забави,дегустацији здраве хране и понудјеним потенцијалима у области туризма. Сама посета говори да је циљ постигнут репрезентаивном промоцијом и верујемо да ће на наредној, деветој по реду, “Белмужијади“ бити не само више гостију већ и партнера за туристичке аражмане. Но, када је реч о наши житељима нисмо бринули само да буде “песама и игара“. Општина перманентно спроводи акције борбе против “беле куге“ исплатама сваком нововенчаном младом брачном пару, за сваку приновљену бебу, за мајке до године дана старости бебе, за незапослене мајке како у граду тако и у нашим селима. Настојим да покренемо сврљишку привреду довођењем потенцијалних инвеститора, обезбедили смо радну зону али наш приоритет је пољопривреда. Разним субвенцијама иницирамо и помажемо развој сточарства али и воћарства, ратарства, пчеларства. За младе а и све оне који се осећају младим обећали смо комплекс базена на Спортском центру “Пастириште“, мало смо закаснили за “Белмужијаду“ али биће га сигурно за идућу јер је обезбеђена инвестиција, извођач и радови су пратктилчно почели. Настављамо градњу спортске хале између основне и средње школе. Све то чинимо да задржимо наше младе не само у Сврљигу већ и селима обезбеђујући им једнаке услове инфраструктуре, здравствене заштите и снабдевања као у граду и верујем да ћемо зауставити негативно смањење становништва и побољшати прираштај, оценио је председник општине Сврљиг Милија Милетић по завршетку “Белмушијаде“.

 

На завршној приредби, треће вечери “Белмужијаде“ и председница Скупштине општине Сврљиг, Јелена Трифуновић, високо је оценила успех овогодишње манифестације, убеђена да ће искуство постигнуто у предходних осам, крунисати девету посетом близу стотину хиљада посетилаца и вратити стару славу и сјај “Пастирског сабора“  који је шездесетох година био познат и привлачио госте из читаве Европе.

 

– Желим да захвалим Минстарству културе и Канцеларији за одрживи развоој на финасијској помоћи али и похвалим труд око хиљаду учесника и свих оних који су их пратили да “Белмужијада“’засја пуним сјајем и протекне све у најбољем реду и на опште задовољство гостију и нас организатора. Као председник Органиазционог одбора одајем посебно признање Центру за туризам, културу и спорт, који је главни “кривац“ у кериарњу овог дивног празника за очи и уши, са пуно фолклора, изворних песама и игара и шаролоких трпеза изворних јела до штандова савремених домаћица са најексклузивнијим посластицама, те рукотвринама народне ношње. Захваљујем на посети борјним учесницима и гостима из суседних република и земаља-Грчке, Бугарске, Македоније, представницима наших државних органа који су нашли времена да нас посете, пријатељским општинама из Словеније и Бугарске, личностима из културног живота и естраде али и свесрдној помоћи и превентивном ангажовању Полицијске станице у Сврљигу, чији су људи појачани колегама из Ниша, бдели три дана и три ноћи и обезбедили јавни ред и мир да све протекне бурно и весело али без иједног инцидента, рекла је председница Скупштине општине Сврљиг, Јелена Трифуновић, на затварању овогодишње “Белмужијаде“.

 

Општа је оце не смао домаћина веч и бројних посетилаца,медијских критичара а према честиткама и шире јавности да су Сврљижани на овогодишњој “Белмужијади“ осветлали образ и да имају потенцијала и снаге да следећа буде још боља а припреме за њу практично су почеле оног тренутка када су угашена светла на позорници, тереће вечери ова манифестације за памћење.

Најновије на порталу Општине Сврљиг