Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

МЛАДИ ЗА МЛАДЕ

m-mladenovic

 

Канцеларија за младе у Сврљигу, ове године се активно укључила у реализацији “Белмужијаде“ посебним програмом за најмлађе.

– Канцеларија за младе обезбедила је бесплатан садржај за младе и најмлађе, попут трамболине и базена са педалинама и кловном који је забваљао децу. Овим смо отклонили примедбе ранијих година да током манифестације није адекватно заступљен програм за најмлађе. Овога пута базен је импровизован на спортском терену али за наредну
сезону млади ће добиит прави базен јер су радови на ископу и његовој градњи баш на Спортском центру “Пастириште“ увелико започети, истакао је на конференцији за новинаре у име Канцеларије за младе, помоћник
председника општине Сврљиг, Марко Младеновић.

Младеновић је потом нагласио да се предузимају бројне активности на стварању услова за разне активности и забаву младих како би имали садржаје који би их, уз рад, задржали да остану у свом завичају. Један од значајнијих објеката чији се завршетак очекује до 2015. године је спортска хала на којој се настављају радови подизањем крова већ у овој години.
Због све већег “стезања каиша“ када је реч о средствима Републике Србије усмереним ка буџету општине Сврљиг, Младеновић је, као помоћник председника општине, изјавио да се појачава ангажовање наалтернативним могућностима пуњења локланог буџета.

 

У том смислу помену је планове сарадње са братском општином Шентјернеј у Словенији ради партнерских пројеката из средстава ЕУ и могућем ибвеститирању јендог турског бизнисмена ради откупа и евентуалне прераде природних
ресурса сврљишког поднебља, а све,како је понови, у циљу опстанка и останка младих у Сврљигу.

 

– Министарство омладине и спорта помогло нам је да добијемо опрему и организујемо кошаркашко и рукометно такмичење. Потом, Канцеларија за младе активно је укључена, уз помоћ Центра за образовање ГИЗ-тачније немачке организације за међународну сарадњу, на изради студије за младе људе без искуства који би волонтирањем у јавним установама и приватним предузећима добили сертификат о радном ангажовању.Ове године такав пилот пројекат се срповоди у Књажевцу и Бољевцу а наредне у Сврљигу и Зајечару, рекао је Младеновић.

 

Младеновић је посебно нагласио и активности на пројекту Спирит у партнерству са две бугарске организације и Центром за развој цивилног друштва “Протекта“ у Нишу, на опремању туристичких пунктова на дестинацији ка Бабином зубу на Старој планини.

 

Појашњавајући детаље овог пројекта Дејан Милошевић,директор “Протекте“ навео је да је реч о пројекту међуграничне сарадње, вредном 183 000 евра од којих општина Сврљиг за реализацију има 30 000 евра.

 

Милошевић је прецизирао да ће Сврљиг добити три монтажне кућице на праву ка  Старој планини које ће бити сувенирнице. Уз то биће постављени путокази за три врсте стаза- за планинарске стазе, стазе за печуркаре и стазе за
лековито биље.

 

И не само то, према казивању Милошевића, “Протекта“ ће бити активно укључена на едукацији становништва о лекобиљу и печуркама и могућностима пласирања на тржиште зараде ради.

Најновије на порталу Општине Сврљиг