Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ОДРЖАНА ПРВА СРПСКА СВРЉИШКА ,ЈАНИЈАДА,,

,,ЈАНИЈАДА,, прва манифестација под овим називом у Србији, одржана је у суботу 17. августа, први пут у сврљишком селу Луково под покровитељством општине Сврљиг а у организацији Центра за туризам, културу и спорт. Још нусу утихнули звуци фанфара са затварања сврљишке ,,Белмужијаде,, а само две седмице потом заказана је ,,Јанијада,, у Лукову, па је утолико невероватније да ова манифестација сличног карактера, покренута на иницијативу председника општине Сврљиг, Милије Милетића, већ у старту окупи више хиљада посетилаца.
1
Ту, под обронцима Сврљишких планина и надомак Бабиног зуба на Старој планини, окупили су се житељи околних десетак села али и из Сврљига па и села са територије књажевачке општине са чијим се атаром ова територија граничи.
2
– Одлучио сам, у договору са мештанима Лукова, првенствено њиховим првим гласом-већ легендом народног мелоса, овде рођеним, Драгославом Михајловићем Канаринцем, да организујемо прву ,,Јанијаду,, манифестацију културно- забавног карактера са тенденцијом да прерасте и у својеврстан привредни скуп, као што је и ,,Белмужијада,,. Истини за вољу, нисам очекивао оволико народа али наша иницијатива је очито добила снажну подршку житеља сврљишког краја. Ово је више од песме и игре у културно-забавном програму. ,,Јанијада,, је назив потекао по справљању специјалитета поднебља веома укусног и калоричног јела, првенствено од јагњећег меса са бројним примесама поврћа из околиша. И не само то, овде се поново појавио и ,,Белмуж,, а видите има и штандова са традиционалним јелима по рецепту наших бака и рукотворина. Речју, циљ нам је да ово буде скуп на коме ће житељи овог краја, не само Лукова већ и оконих па и свих сврљишких села, моћи да понуде своје домаће производе посетиоцима а ови пак да се добро снабду, забаве и уживају у крајолику нетакнуте природе. Наш приоритет на селу је развој пољопривреде али смо схватили да има пуно потенцијала и за развој сеоског туризма и у том циљу на само да смо оснивали Центар за туризам већ се и активно латили тог посла прешавши одмах с речи на дела. Ако је да се по јутру дан познаје, и на основу овог првог скупа који је превазишао сва очекивања, ово ће ускоро бити традиционална манифестација која ће озбиљно конкурисати већ надалеко познатој ,,Белмужијади,, – оценио је на скупу председник општине Сврљиг, Милија Милетић.
– ———————————————————————————————–
3
Антерфиле

РОЂЕНДАН
– Занимљиво је да је скуп организован на дан рођења најпознатијег житеља Лукова, Драгослава Михајловића-Канаринца, који је са својом супругом Јасном Кочијашевић-Михајловић, како сам каже, да би се одужио завичају из кога је црпео идеје за своје песме, попунио централни и највећи део приредбе.
Канаринцу је, честитајући рођендан и за подршку у реализацији идеје о ,,Јанијади,, председник општине Сврљиг, Милија Милетић, уручио посебно признање и као дар уметничку слику.

Захваљујући на поклону Канаринац је истакао улогу и заслугу председника Милетића у оргнизовању манифестације и ангажовању да његово село Луково, убрзо буде повезано асфалтним путем са селима на књажевачкој територији, преко тамошњег места Мучибаба.
—————————————————————————————–
4
После дегустације специјалитета манифестације јаније, бројни посетиоци су уживали у вишечасовном програму на позорници где су се смењивали извођачи изворних песама, певачи, музичари, фолклори и извођачи драмског програма најбољих тачака са ,,Сусрета села,,.
5
Скуп је почео нарондим колом – ором , да би окупљени,по завршетку програма на позорници,наставили до касно у ноћ, у стилу општенародног весеља око бројних угоститељских шатри.

Најновије на порталу Општине Сврљиг