Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

НОВА ОТКРИЋА КРАЈ ТИМОКА

 

/Сврљиг 19. септембар 2013. године/ Археолишки радови на локалитету Тимакум мајуса између Нишевца и Сврљига и ове године су у пуном јеку а истраживачи скоро свакодневно наилазе на нова открића. Радилиште, сада лоцирано на левом приобаљу Сврљишког Тимока јуче су посетили председник општине Сврљиг Милија Милетић и његов заменик Љубиша Стојковић.

proba 079

– Чињеница је да археолошке радове на локалитету насеље Римске Империје, Тимакум мајус, финасира Министарство културе али општина Сврљиг даје сву логистичку подршку археолозима. За њих је то научно откриће а за нас значајан подстрек туризму. Намеравамо да од пронађених и предмета које открију у даљем истраживању створимо археолошку збирку која ће у Сврљигу бити презентирана свим љубитељима и пролазницима на траси ка Бабином зубу. Поред тога настојаћемо да се локалитет уреди и буде достууан посетиоцима и да припремимо публикације о налазишту, рекао је председник Милетић, приликом посете радилишту.

proba 090

Археолошке радове предводи проф. др Владимир Петровић из Балканолошког института али су у његовом одсуству, колега Војислав Филиповић и Славиша Миливојевић руководилац музејске збирке у сврљишком Центру за туризам, културу и спорт, упознали председника Милетића и заменика Стојковића, са најновијим открићем. Наиме, тренутно се истражују остаци грађевине у делу купатила а пронађено је мноштво новчића, делова накита и украса те керамичких и металних предмета. Према оцени Миливојевића, поједини предмети су из далеке прошлости и досежу до каменог доба. Верује се да се насеобина Римске Империје, Тимакум мајус простирала на површини од десетак хектара, на средокраћи измедју данашњег Сврљига и Нишевца и да је кроз њу својевремено пролазио антички пут на релацији Наисус – Рацијарија.

proba 087

Најновије на порталу Општине Сврљиг