Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

СВРЉИЖАНИ ОСВОЈИЛИ ТРИ ПРВЕ НАГРАДЕ

Ниш – Петнаеста Републичка изложба коза и десета Регионална изложба оваца, одржана је у недељу у Нишу на простору древне нишке Тврђаве, код задњег улаза. Организатор изложби био је коњички клуб “Нониус“ из Горњег Међурова а финансијски покровитељ Управа за пољопривреду града Ниша.

Svrljisski izlagacci

Сврљижани су на овој свјеврсној републичкој и регионалној смотри тријуфовали освојивши прве три награде и два трећа места. Ниаме,међу неколико десетина излагача Сврљижани су имали десетак представника. Међу сврљишким представницима најбољим одгајивачима оваца показали су се житељи села Плужина, освојивши прва три места. У катергорији оваца најбољим се показало стадо Цветка Станковића из Плужине. Прво место у категорији двиски такође је припало одгајивачу из Плужине, Храниславу Јовановићу. Станковић Цветко из Плужине потврдио се као најбољи одгајивач својим репрезантативним овном коме у тој категорији није било премца па је совојио прво место. У категорији двиски значајно признање, треће место, добило је стадо Милана Станојевића из сврљишке махале Лукавица. У Сврљиг је награду донео и Далибор Јовић из Ђуринца, чије су козе балканске расе освојиле треће место.

 

“ Задовољан сам учешћем и резултатима које су сврљишки одгајивачи постигли на овој заједничкој смотри. Ово је само још једно признање развоју сточарства уопште у сврљишком крају, посбено када је реч о овчарству. Наше брдовито подручје богато здравом испашом, вредни одгајивачи и добри познаваоци оваца, уз свесрдну логистичку и финасијску помоћ локалне самоуправе, оправдавају очекивања да овчарство поново заузме једно од водећих места као у најбољим временима у нашем крају, рекао је председник општине Милија Милетић, приликом посете изложби коза и оваца, на којој је дошао да бодри сврљишке одгајиваче.“

Sa izlozzbe

Постигнутим резултатима задовољна је Маја Живановић, члан Комисије за оцењивање оваца али и испред своје Основне одгајивачке организације и агенције “Аграр сервис тим“ Доњи Матејевац, задужена за подручје Сврљига.
“ На изложби је било тридесеак колекција оваца и коза из читаве Србије. Тријумфовала је сврљишка Праменка и логично је било да сврљишки одгајивачи буду најбољи и овде као много пута раније. Ову аутоктону врсту оваца, веома захвалну за гајење, најбоље познају и чувају само Сврљижани. Охрабрује податак да су одгајивачи све масовнији а стада све већа и верујем да ће уз помоћ своје општине тек постизати и значајније резулатет, оценила је дипл.инжењер сточарства Маја Живановић.“

 

Додајмо да су квалитет оваца и коза оцењивали најемнинетнији стручњаци за ову област из референтних установа, попут Института за сточарство у Земун пољу, Савеза удружења одгајивача оваца и коза Србије, Пољопривредно стручне службе Србије у Нишу, Управе за пољопривреду и развој села града Ниша и “Аграр сервис тима“.

Најновије на порталу Општине Сврљиг