На основу члана 32. тачке 9. Закона о локалној самоуправи (,,Службени гласник Републике Србије“ број 129/07), члана 21. става 2. Закона о јавним предузећима (,,Службени  гласник РС“ број 119/12),члана 15. Статута ЈП «Дирекција за изградњу Сврљига »  (,,Службени лист града  Ниша , бр. 47/13 ) и  члана 39. тачка 11. Статута општине Сврљиг (,,Службени лист града Ниша“ број 98/08, 46/10 и 87/11) Скупштина општине Сврљиг  на седници одржаној дана 26.септембра 2013. године, донела је

РЕШЕЊЕ

О ИМЕНОВАЊУ ДИРЕКТОРА

ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ,,ДИРЕКЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ СВРЉИГА“

 

 

1. На основу спроведеног јавног конкурса, за директора Јавног  предузећа ,,Дирекција за изградњу Сврљига“ , на период од четири године, именује се Бранислав Михајловић                 из Сврљига, улица Хаџићева бр. 45.

2.Решење ступа на снагу даном доношења .

3.Ово Решење је коначно.

4.Диспозитив овог решења  објавити у ,,Службеном гласнику Републике Србије“, и ,,Службеном листу града Ниша“  а решење са образложењем објавити  на интернет страници Скупштине општине Сврљиг и доставити кандидатима који су учествовали у поступку јавног конкурса.

О б р а з л о ж е њ е

 

            Ради усклађивања са новоусвојеним Законом о јавним предузеђима („Службени гласник РС“ бр.119/12), Скупштина општине  Сврљиг на седници одржаној дана 20. марта 2013.године усвојила је Одлуку о промени оснивачког акта ЈП „Дирекција за изградњу  Сврљига“ под бројем 023-14/2013 .

            У складу са чланом 66. став 4. Закона о јавним предузећима, а на основу члана 36.став 1. Одлуке о промени оснивачког акта  ЈП ,, Дирекција за изградњу Сврљига“  и члана 39.став 1.тачка 11. Статута општине Сврљиг  и у складу са Статутом ЈП „Дирекција за изградњу  Сврљига“ на предлог Општинског већа општине Сврљиг, Скупштина општине Сврљиг на седници одржаној дана 28. јуна 2013.године донела је Одлуку  о спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈП „Дирекција за изградњу  Сврљига“ са усвојеним текстом Огласа под  бројем 023-55/2013.

            Оглас је објављен у „Службеном гласнику РС“ бр.59/13 дана 05.07.2013.године и био је отворен је 15 дана од дана објављивања у „Службеном гласнику РС“.

Дана 9. јула 2013.године исти је објављен и на сајту општине Сврљиг, а дана 10. јула 2013.године објављен је у дневном листу „Курир“.

Конкурс је био отворен до 20.07.2013.године, а по истеку конкурса Комисија је оставила додатни рок  од три  дана  ради евентуалног пристизања пријава послатих поштом.

            На седници Комисије, која је одржана дана 06.септембра 2013.године, констатовано је, да су благовремено приспеле три  пријаве на Оглас о јавном конкурсу за именовање директора ЈП „Дирекција за изградњу  Сврљига“  објављен дана 05.07.2013.године у „Службеном гласнику РС“ бр.59 и то:

  1. Срђана Ђорђевића, из Ђуринца ,  заведена под бројем 023-58/2013 дана 18.јула 2013.године .
  2. Бранислава Михајловића  из Сврљига, ул. Хаџићева  бр. 45, заведена под бројем 023-59/2013 дана 18.јула 2013.године и
  3. Радише Савића из Сврљига , ул. Петра Милошевића бр. 2, , заведена под бројем 023-61/2013 дана 23.јула 2013.године.

            Пријаве су у затвореним ковертама предате на писарници Општинске управе општине Сврљиг, на адресу Општина Сврљиг, са назнаком за Комисију за избори именовање, награде и јавна признања . Других пријава на конкурс није било.

            На истој седници спроведен је поступак отварања коверти са приспелим пријавама и то оним редом како су примљене и заведене на писарници.

Након отварања и извршенa је провера пријава и приложене документације: .

Комисија је једногласно констатовала, да су све три   пријаве  поднете благовремено, да су  разумљиве , aли да је приложена сва потребна и конкурсом тражена документација само од стране два кандидата:Бранислава Михајловића и Радише Савића .

По питању прве пријаве на конкурс , учесника  Срђана Ђорђевића , Комисија је под бројем 023-58/2013 дана 06.09.2013. године, донела закључак о одбацивању пријаве на конкурс јер кандидат нема потребно искуство са високом стручном спремом у трајању од седам година, јер је учесник дипломирао дана 30.04.2013. године.

На основу члана 14.Пословника о раду Комисије за избор и именовања, награде и јавна признања у спровођењу изборног поступка  директора јавних предузећа , на седници одржаној дана 09.09.2013.године, Комисија за избор и именовања, награде и јавна признања , донела је Одлуку о утврђивању ранг листе – списка кандидата  који испуњавају услове за именовање директора ЈП « Дирекција за изградњу Сврљига»,   и то за :

1.      Бранислава Михајловића, из Сврљига , улица Хаџићева  бр. 45 и

2.      Радишу Савића из Сврљига, улица Петра Милошевића бр. 2.

Како је провера усменим разговором са кандидатима у изборном поступку, предвиђена Огласом о Јавном конкурсу за именовање директора ЈП „Дирекцијаза изградњу Сврљига“, а ради провере стручних, организационих и других способности неопходних за успешно организовање и обављање функције директора исти је са подносиоцима пријаве спроведен дана 06.и10.09.2013.године у просторијама општине Сврљиг, са сваким кандидатом појединачно.

Након обављеног разговора са кандидатима, Комисија за именовање директора ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига“, је у наставку седнице, применом критеријума-мерила усвојених Закључком на седници Комисије одржаној дана 14.06.2013.године извршила бодовање кандидата по три групе критеријума-мерила и то: 1. досадашњи рад и резултати рада кандидата, 2.познавање делатности предузећа и проблематике рада-функционисања предузећа и 3.визија развојапредузећа, од којих је сваки од њих бројчано изражен са три оцене: одличан који доноси 10 бодова, врло добар који доноси 8 бодова и задовољавајући који доноси6 бодова Укупан максималан број бодова који је кандидат могао да оствари је 180 бодова. По извршеном бодовању Комисија је сачинила ранг листу кандидата-листа за именовање при чему су кандидати добили:

1.Бранислав Михајловић  , из Сврљига, ул. Хаџићева бр. 45,   добио по критеријуму 1. досадашњи рад и резултати рада кандидата – 44 бода, по критеријуму 2, познавање  делатности предузећа и проблематике рада-функционисања ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига “ – 46 бодова и по критеријуму 3. Визија развоја ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига“ – 46  бодова што у збиру даје укупно 136 бодова.

Укупан број бодова добијен је сабирањем броја бодова који су чланови Комисије појединачно дали кандидату по сваком критеријуму посебно.

2.Радиша Савић  , из Сврљига, ул. Петра Милошевића бр.2,   добио по критеријуму 1. досадашњи рад и резултати рада кандидата – 36 бодова, по критеријуму 2, познавање  делатности предузећа и проблематике рада-функционисања ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига “ – 42 бода и по критеријуму 3. Визија развоја ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига“ – 56  бодова што у збиру даје укупно 134 бода.

Укупан број бодова добијен је сабирањем броја бодова који су чланови Комисије појединачно дали кандидату по сваком критеријуму посебно.

Комисија је Одлуку доставила начелнику  Општинске управе на даљу надлежност.

Предлог овлашћеног органа, Скупштина општине Сврљиг није прихватила јер кандидат за именовање директора ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига“ , Радиша Савић, није добио потребну већину гласова за именовање, односно у поступку тајног гласања кандидат Радиша Савић је добио 8 (осам) гласова «за»  од укупно употребљених 26 гласачких листића. Против је било 17 (седамнаест).Један  гласачки листић је био неупотребљен;неважећих листића није било, а важећих листића је било 25 (двадесетпет).

Иначе, Скупштину општине Сврљиг чини укупно 27 (двадесетседам) одборника , седници на којој се именовао директор присуствовало је укупно 26 (двадесетшест) одборника па је потребна већина за именовање директора у овом случају била 14 (четрнаест) одборника.

Након тога, Скупштина се изјашњавала о другом кандидату са листе, Браниславу Михајловићу , који је на седници 26.09.2013. године и именован за директораЈП „Дирекција за изградњу Сврљига“.

Бранислав Михајловић је именован за директора ЈП „Дирекција за изградњу Сврљига“ са укупно  17 (седамнаест) гласова «за». Против је било 7 (седам).Један гласачки листић је био неупотребљен, неважећих листића је било 2 (два) а важећих је било 24 (двадесетчетири).

Имајући у виду напред наведено донето је решење као у диспозитиву.

Ово решење је коначно.

 

            ПРАВНА ПОУКА: Против овог решења може се водити управни спор у року од 15 дана од дана пријема решења.

Доставити:

-Браниславу Михајловићу, Хаџићева бр.45,

-Радиши Савићу, Петра Милошевића бр.2,

-Срђану Ђорђевићу, Ђуринац,

– „Службеном гласнику РС“ ради објављивања,

– «Службеном листу града Ниша»,

– архиви

Број:023-59/2013

У Сврљигу,26. септембра 2013. год.

 

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ СВРЉИГ

 

 

Председник

Јелена Трифуновић,с.р.