Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

СЛОВЕНЦИ У СВРЉИГУ

Група од педесетак Словенаца из Шентјернеја предвођена тамошњим истакнутим привредником Францом Ковачићем, прошлог викенда посетила је Сврљиг. Госте из Словеније у Нишу су дочекали заменик председника Скупштине Града Ниша Ненад Станковић и председник општине Сврљиг Милија Милетић.

fra

Господин Станковић је у Градској кући у Нишу приредио пријем за Словенце и уз поздрав за добродошлицу упознао их са личном картом Ниша, економском ситуацијом и културно-историским наслеђем.
У разговору са представницима привредних субјеката председник општине Сврљиг Милија Милетић инситирао је на јачању пријатељства двеју побратимљених општина, Сврљига и Шентјернеја али уз посебан остврт на јачање привредне сарадње.

,mm
– У нашем месту има пуно вредних и добрих занатлија, мајстора и познавалаца свих струка. Спремни смо да у контакту са вашим привредницима те људе укључимо у заједничке пројекте или послове за ваша предузећа, свеједно да ли би они радили одређене послове за вас у Словенији или Сврљигу. Наиме, има сигурно доста тога вредног што можемо ми да преузмемо од вас али сигурни смо да има послова и производа који би вас интересовали из наше средине. Због тога наши сусрети морају бити обогаћени директним контактима заинтересованих привредника и стручних људи, рекао је председник Милетић.

milia
Сугестија председника Милетића прихваћена је од стране Словенаца са конкретним предлогом.

 
– Братимљене и дух пријатељства само су део наших сусрета. Ми ћемо у што скорије време настојати д аорганизујемо сусрет, у Словенији или код вас у Сврљигу, баш такве групе. Вољни смо да успоставимо директне контакте заинтересованих привредника с једне и друге стране, да размене искуства и сагледају своје потребе и могућности партнера Сигурни смо да има могућности за привредну сарадњу на обострану корист,одговорио је у име Словенаца, господин Франц Ковачић, познати винар из Шентјернеја и дугогодишњи политичар из те вароши.

klavir
Иначе, сусрет Словенаца и Сврљижана одвија се у срдачној пријатељској атмосфери. Већ у Градској кучи у Нишу, после закуске, Словенци су се латили клавира и салом се заориле њихове песме.

svrljig

Дружење је у истом духу настављено у Сврљигу а уследила је и зајендичка посета Нишкој Бањи, те размењивањем симболичних поклона, успомене ради.

sentjer
Свој обилазак Србије, делегација из Словеније је наставила,одласком у Лесковац.

Најновије на порталу Општине Сврљиг