Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

СЛАВЉЕ УЗ БАДЊАК

Сврљиг. Божићни празник у Сврљигу,ове године,планира се да буде обележен свечаније него икада до сада.То је био повод данашњег састанка у кабинету председника општине Сврљиг Милије Милетића са представницима Црквене општине и локалним мсвештеником оцем Страхињом.Наиме,општина Сврљиг и црквена општине,ујединили су снагер да се посебно обележи Бадње вече.

Badnjak

– Желимо да очувамо традицију наших предака и да младе на Бадњи дан, упознамо са дрвеним обичајима поштовања наше културе и религије.Град није имао средстава да организовано на тргу слави дочек Нове 2014.године аали смо зато смогли снаге да најсвечаније,до сада,обележимо Бадње вече. Манифестација практично почиње ујутро сечењем бадњака,потом је 14,30 креће литургија од зграде општине,кроз град,до црквене порте где је централна свечаност на којој очекујемо посету више хиљада Сврљижана и ја позивам све вернике да нам се придруже,најавио је предсендик општине Милија Милетић.

Што се тиче програма у порти,на данашњем састанку председниик Милетић,отац Страхиња и председник Црквене општине Дејан Јовановић, у присуиству својих сарадника задужених за логистику,догодовили су да се у порти цркве постави бина на којој ће се одвијати културно-забавни програм.Уз поздравне речи и ломљење честице,започиње свечаност у порти.Поред песама и игара,Божић Бата ће најмлађим Сврљижанима делити поклоне а за старије је предвиђено кување ,,жестоког чаја,,.

Наравно,следи и спектакуларно паљење бадњака уз црквени обред и трубаче.Народно славље у порти трајаће докле год буде заинтересованих.
Сутрадан се црквеним свечаностима наставља славље рођења Христовог-Божића.

Хаџићева улица,од центра до Дома здравља,у време одржавања манифестације,највероватније од 14,00 до 20,00 часова,биће затворена за соабраћај мотоних возила.

Најновије на порталу Општине Сврљиг