Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ДОБРО ЈУТРО И ЧЕСТИТ ТИ БАДЊИ ДАН

Јутрошњи масовни излазак у сечу бадњака јасно указује да се Сврљижани масовно враћају вери. По божићно дрво –бадњак, које неки називају и весељак, у  цик зоре, на Бадњи дан, кренула је и група парохијана предвођена локалним свештеником Страхињом, председником општине Милијом Милетићем и председником црквене општине Дејаном Јовановићем.

proba 001

Бадњак је пронађен на локацији Липнице и уз уобичајени ритуал посечен у свитање. Одабран је млади цер и уз поздрав “Добро јутро и честит ти Бадњи дан“ посипан пшеницом и црвеним вино.  Уз благосов свештеника Страхиње, председник Милетић је окренут истоку, како то обичај налаже, пошто се прекрстио , помолио Богу и пољубио стабло, са три ударца посекао бадњак за зграду општине. Потом је Дејан Јовановић, на исти начин, посекао још једно божићно дрво, за цркву, па су парохијани, оба бадњака, потоварили и одвезли до црквене порте и зграде општине где су симоболично постављени.

proba 007
– Свим житељима на подручју сврљишке општине честитам Бадњи дан и Божић са жељом да имају пуно здравља, личне и породичне среће. Пољопривредницима желим родну и берићетну годину да им сви приносу врцају као искре са бадњака на ватри, поручио је председник Милетић, честитајући празнике Сврљижанима.
Вредно је рећи да се према бадњаку односи као према личности те му се, приликом сече, упућује поздрав и приносе жртве у виду жита, вина и меда.

proba 031
Иначе, бадњак се сиболично сече, како би се њиме следила легенда по којој су витлејемски пастири шумарицом наложили ватру у пећини у којој се родио Исус Христос да би се огрејао спаситељ и његова мајка Богородица.

proba 057
Тај чин Сврљижанима се приређује у порти сврљишке цркве данас од 15,30 часова, где ће после ломљења честице, Божић Бата, деци поделити пакетиће а по паљењу бадњака уследити весеље уз култутно уметнички програм и где су сви житељи позвани и добродишли.

proba 045

Најновије на порталу Општине Сврљиг