Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

БАДЊИ ДАН – СВИМА РАДОСТАН

Сврљижани су ове године божићне празнике обележили, рекло би се, најдостојанственије, најрадосније и јединственије, него у предходних дсетак година. Почело се са масовним јутарњим одласком у сечу бадњака а потом је на Бадњи дан уследила литија, чесница, подела пакетића деци у Ђуринцу и Сврљигу, паљење бадњака и народно весеље.

Picture 026
Централна свечаност одржана је у порти сврљишке цркве-Светог цара Константина и царице Јелене. Њој је предходила литија коју су кроз град од зграде општине Сврљиг до цркве, предводили највиши локлани црквени и представници власти у вароши.Picture 030

На челу свечане поворке, одмах иза деце која су носила црквене симболе и заставе, били су свештеник – отац Страхиња Ераковић и председник општине Милија Милетић.

Picture 037

Поворка је заустављена у центру вароши где је по традицији поведено коло у којем је заиграло и старо и младо. Настављено је потом уз песму, до порте цркве где је више стотина присутних најпре поздравио отац Страхиња а потом им празник честитао и пожелео пуно здравље и успеха и преседник Милетић.Picture 043

Уз црквени обред освећења места, скупа и бадњака, започео је свечани део обележаана Бадњег дана и Бадње вечери.

Picture 090

Чесницу је отац Страхиња на ломљење подарио најмладјим Сврљижанима. Сребрни крстић у чесници пронашла је шестогодишња Анита Виденовић.

Picture 052
Уз имозантну ватру бадњака чије су искре летеле на све стране симболизујући верићетну годину, верницима су подељене освећене гранчице а малишанима божићни пакетићи.

Picture 076
Уследио је вишечасовни забавни програм на имровизованој позорници до касно навече уз бројну посету понајвише сврљишке омладине.

Picture 063
Свечано освећење и паљење бадњака обављено је и у сврљишким селима,Нишевцу,Белоињу и Драјинцу.

Picture 104

Најновије на порталу Општине Сврљиг