Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

ВИСОК СТЕПЕН ПОВЕРЕЊА У ЛОКАЛНО РУКОВОДСТВО

Грађани својим предлозима и потребама одређују смернице будућег развоја општине Сврљиг, каже председник Милија Милетић.

Picture 225
Општина Сврљиг је један од десетак потенцијалних кандидата и учесника за 2014. годину, у програму Европартнерства са општинама Србије под називом ЕУ ПРОГРЕС. Реч је о пројекту који финасирају Европска унија и Влада Швајцарске за решавање инфраструктирних потреба и побољшање стандарда грађана уопште.
Сврљиг се у друштву изабраних нашао посредством Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја министра Сулејмана Угљанина.

 

Но, пре приступања европартнесрву,врши се истраживање задовољства грађана како би се добила реална слика о ситуацији на територији Сврљига и како би се на што објективнији начин дошло до релевантних и прецизних података о потребама грађана а који ће бити коришћени у изради пројекта. Истраживање на подручју општине обавио је ЦЕСИД и ових дана доставио своје налазе и оцену, поред осталих, општини Сврљиг.

Picture 222

– Можемо бити задовољни резултатима истраживања или тачније проценом нашиг суграђана који су у овој анкети исказали високи степен поверења у своје руководство и показали несумњиви оптимизам у боље сутра. Грађани су својим предлозима и потребама практично одредили смернице будућег развоја општине Сврљиг. Њихово поверење је за нас обавеза а приоритете ћемо одредити на основу њихових хтења и виђења, каже председник општине Сврљиг, Милија Милетић.
Анализом истраживања ЦЕСИД-а на територији општине Сврљиг показано је да житељи ове општине у 56 одсто случајева имају пуно поверење у свог председника општине Милију Милетића.Висок степен поверења исказан је и у односу на рад осталих општинских институција -Скупштине опшине, Општинског већа и општинске управе- администрације.
Као основ будућег развоја 82 одсто испитаника види економски развој а чак 90 одсто стање безбедности и солидарности оцењује најбољом оценом.
Упркос чињеници да је општина сиромашна житељи Сврљига тренутно стање у општини не виде као безнадежно. Напротив, економску ситуацију оцењују бољом од просека оцене у однсосу на регион и државу Србију.
Када је реч о горућим проблемима већина грађана сматра приоритетним решавање водоснабдевања и регуалцију каналиазционе мреже а потом би улагање из општинског буџета усмерили и на потребе културе и спорта, што је практично зацртано и у општинском предлогу развоја за 2014. годину.

 

Picture 227
Треба поменути да Сврљиг с правом очекује помоћ из програма ЕУ ПРОГРЕС, који се осведочио до сада у 34 општине јужне и југозападне Србије.
Рецимо најзад да су са извештајем ЦЕСИДа и будућим корацима до реализације пројекта, упознати чалнови Општинског већа а биће презентован у потпуности и одборницима Скупштине општине и грађанима преко општинског сајта.

Најновије на порталу Општине Сврљиг