Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Сврљиг у програму “Exchange 4“

Програмом Европске уније “Exchange 4“ општина Сврљиг је још једном добила могућност да користи подршку ове организације у свом даљем економском развоју. Наиме, реч је о заједничком наступу и аплицирању општине Сврљиг са суседним градским општинама Нишка Бања и Црвени крст, које овим добијају могућност да реализују потребе стратешких промена на локалном ниво кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе. У програму “Exchange 4“ поред ове три општине укључене су и две иностране општине – Бобиртих-Хилберсдорф  из Немачке и Беритиноро из Италије као и НВО “Културни код“ из Београда.

milija01

Конкретно, када је реч о Сврљигу, овим програмом дата је пуна пдршка и приоритет развоју и јачању новоформиране Земљорадничке задруге “Сврљижанка“ и развоју пољопривреде као стратешког приоритета општине Подршка се огледа кроз брендирање тадиционалних производа, њихову промоцију у градовима региона, истраживању тржишта за пласман производа и јачање техничких капацитета кроз набавку опреме.
На промоцију програма у сали нишког Универзитета у Нишу, о значају овог подухвата за Сврљиг ,говорио је предсендик општине Милија Милетић.
Желим да се захвалим европској мисији која нам је одобрила овај пројекат и истакнем да ће мо га сигурно у потпуности реализовати.Наиме,с поносом иступамо нашим бредновима-сврљишким сиром,сврљишким јагњетом и Белмижом.Сврљишки крај је еколошки чисто подручје богато пашњацима пуним лековитог биља.Отуда чисто здраво млеко,отуда сир,Белмуш,аутоктона врста јагњади.Самтрам да смо благовремено проценили неопходност форимирања ЗЗ ,,Сврљижанка,, где ће мо ујединити наше пољопривредне произвођаче и ојачати сточни фонд као основу повећања наших производних капацитета.Ово је шанса коју Сврљиг мора да искористи не само за своје тренутно економско унапређење већ и сарадњу и размени искустава са суседним општинама и општинама у Италији и Немачкој,кроз заједничко ангажовање на програму ,,Exchange 4,, истако је председник Милетић,поздрављајучи присутне и захваљујући се донаторима.
Промоцији програма на Универзитету у Нишу,присуствовала је и група сврљишких пољопривредних произвођача предвођена директором новосноване Земљорадничке задруге ,,Сврљижанка,, Марком Младеновићем.

svrljizani01
Програмом ,,Еxцхнге 4,, ЗЗ ,,Сврљижанка,, добиће и подрушку у развоју агро-портала као својеврсног маркетиншког промотера,потом регистар пољопривредних произвођача,за промоцију сврљишког сира и сврљишког јагњета у Нишу и Београду а планирана је и студијска посета произвођача Италији.
Најзад рецимо да је реч о знатном улагању Европске уније.Тачније,укупна вредност програма је 5,8 милиона евра,од тога 4,5 милиона евра је фонд за градске-општинске пројекте,од којих ће и Сврљиг добити свој део колача.

Најновије на порталу Општине Сврљиг