Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Израелци заинтересовани за извоз и откуп аутохтоне расе оваца

Представници компаније “Gaia Com“ која се бави извозом стоке заинтересовани су за откуп аутохтоне расе оваца са сврљишких пашњака, односно товне јагњади, речено је на јучерашњем састанку председника општине Милије Милетића и директора компаније Рафаела Схахара из Израела.

Наиме, реч је о откупу и извозу јагњади мушког пола тежине од 20 до 35 кг са сврљишких пашњака за израелско тржиште. На овом пројекту заједно раде Општина Сврљиг и новооснована Земљорадничка задруга “Сврљижанка“.

– Извозом стоке дајемо велики допринос развоју сточарства у општини Сврљиг. Сврљишка праменка и друге расе биће пласиране за почетак на израелско тржиште, а потом и на тржишта широм Европе, рекао је Милетић.

Milija

Он је нагласио да ће приоритет бити договор око најбоље цене у корист пољопривредника и додао да је пољопривреда веома битна за економски развој Сврљига, али и целог региона.

Шеф одсека за Привреду Општине Сврљиг, Влада Крстић, каже да ће сарадња са Израелом бити велики помак у сточарству Сврљига.

– Сврљиг је један од значајнијих овчарских крајева у Југоисточном делу земље. По задњем попису општина Сврљиг располаже фондом од 12.000 оваца, што би значило производњу од око 15.000 јагњади годишње, каже Крстић.

Србија је једна од четири земље у свету која има потписан протокол о сарадњи за извоз живе стоке у Израел, а бренд сврљишке овце и квалитет млечних производа у потпуности је привукао страног извозинка.
– Биће организовано све како би узгајивачи могли да колективно испоручују стоку, а ми ћемо за то обезбедити фер цену, каже Схахар.

Састанку са највећим одгајивачима јагњади из Сврљига и представницима из Израела, поред председника општине присуствовали су директор ЗЗ “Сврљижанка“ Марко Младеновић, Маја Живановић представник Агро сервиса, Драган Филиповић директор пољопривредне саветодавне стручне службе и овчари из Бабушнице и Беле Паланке.

Најновије на порталу Општине Сврљиг