Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Тимакум Маиус – покретач туризма

Археолози Балканолошког института САНУ наставили ископавања у околини Сврљига, на локалитету код Нишевца. Ове јесени на помолу значајна открића.

Тимакум Маиус појављује се на старој римској „Појтингеровој мапи”, уцртан у околини Ниша, али расправе где се он заправо налази трају више од 150 година. Истраживања у атару сврљишког села Нишевац, по свој прилици, разрешиће многе дилеме.

Археолози на овом локалитету већ осам година упорно раде како би дошли до нових сазнања. Ове јесени ископавања су настављена, а врше се од стране археолога Балканолошког института САНУ из Београда, Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг и Општине Сврљиг, уз несебичну помоћ археолога из Француске.

Ове године истражују се ложишта купатила која се састоје из подног грејања и два мања простора која су служила као каде. Паралелно са тим откривен је и један врло редак новчић који је припадао Цару Августу, познатији као војнички новац којим су плаћани војници, а искован је у Грчкој.

Мр Војислав Филиповић истиче да су ово значајна открића и да могу променити слику Сврљига, што се тиче туризма.

“Ове године откривено је пет римских-латинских натписа који сведоче присуство војске, и то веома рано, на крају првог века и почетком другог века – после Христа“, каже др Владимир Петровић.

По речима археолога на овом месту била је сконцентрисана брза и актвна војска, односно војна јединица од 1 000 војника.

Заправо реч је о кохорти прво Крићана – позадинске римске јединице која је чувала залеђе границе Римског царства. Кохорта је била на овом месту негде од 90-те до 130-те године после Христа, а касније прешла на Ђердап, Дунав и на том месту радила на учвршћавању граница Царства.

Тим поводом о будућности туризма у Сврљигу са археолозима разговарали су председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић и народни посланик Милија Милетић.

“Тимакум Маиус је веома битан за све грађане Сврљига. Ово је још једна атрактивна туристичка понуда која ће ускоро бити и званично уписана у турстичкој мапи Сврљига, али и Србије“, поручила је председница Јелена Трифуновић.

Народни посланик Милија Милетић приликом обиласка поручио је да ће све пронађене ствари користити будућем музеју који ће радити у склопу Центра за туризам, културу и спорт, али на другој локацији.

“Поред свих налазишта, богате културне баштине, Сврљигу је преко потребан Музеј. Ушли смо у процедуру заједно са Центром за туризам, културу и спорт и представницима Балканолошког института САНУ, те очекујемо његово брзо отварање“, каже Милетић.

Иначе, сви пронађени предмети тренутно се налазе у мини музеју који је смештен Салону Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг.

Најновије на порталу Општине Сврљиг