Општина Сврљиг

Радетова 31, 18360 Сврљиг

+381 (18) 821 018

Контакт телефон

Радно време

Пон. - Пет. 7:00 – 15:00

Саопштење за јавност поводом вирусног обољења „нодуларни дерматитис”

Поводом регистрованог вирусног обољења „нодуларни дерматитис” тзв. болест квргаве коже код говеда, Влада Републике Србије обавештава грађане да се вирус не преноси на људе и да нема разлога за забринутост, као и да је надокнада штете за прве регистроване случајеве већ почела.

Апелујемо на власнике говеда који примете неке од симптома болести — чворићи који се претварају у красте или ране на кожи, отицање носу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница — да се обавезно јаве свом ветеринару. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и губи на тежини.

Нодуларни дерматитис се у Србији појавио код говеда пошто је претходно регистрован у

Бугарској и Македонији. Будући да је регистрован мали број случајева оболелих говеда и да је под пуном ветеринарском и санитарном контролом, Влада Србије апелује на грађане да не подлежу непровереним информацијама, већ да за сваку недоумоцу контактирају надлежне институције.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНЕ СВРЉИГ

Општина Сврљиг је организовала активности у циљу превенције ове болести тако што је ангажовала Ветеринарску станицу „Сврљиг” да почев од 16. јуна 2016.године крене са превенцијом појаве ове заразне болести најпре у граничним селима наше општине, а затим и у осталим селима.

Моле се сточари да надлежној служби омогуће неометан рад.

Такође молимо сточаре да и сами предузму следеће кораке:

-да забране улазак другим лицима у објекат и онемогуће њихов контакт са животињама;

-да радну одећу чувају у штали и да се пресвлаче при уласку и изласку;

-да ставе густе мреже на прозорима и вратима како би спречили улазак комараца јер су они највећи преносиоци заразе;

-да предузму и друге мере како би што боље заштитили животиње од комараца, као што је мазање коже биљним препаратима (босиљак, лаванда и сл.).

Поштовани сточари, помозите нам да заједно спречимо појаву заразе и сачувамо наш сточни фонд.

Најновије на порталу Општине Сврљиг