Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Стари град – део туристичке понуде

Општина Сврљиг се простире на подручју изузетно богате културно-историјске заоставштине, па самим тим има велики предиспозиције за покретање туризма на територији целе општине.

Тим поводом, помоћник председнице општине Сврљиг Мирослав Марковић обишао је подручје старог града Сврљига, на потезу између Нишевца и села Варош, где су се некада налазили остаци старог града у виду кула.

Марковић истиче да је овај део Сврљига веома значајан када је у питању развој туризма, првенствено јер се налази на одличној локацији, обезбеђеној прилазним путем у атару два села – Нишевца са једне и Вароши са друге стране.

Да је Сврљиг богат историјском прошлошћу сведоче бројни материјални докази у виду алата, оруђа, оружја који су пронађени на више локалитета у сврљишкој општини. У Сврљигу су археолози пронашли и римска насеља, купатила и још много тога, што говори о томе да Сврљиг има прилику да туристичку понуду употпуни многим сегментима из прошлости, каже Марковић.

Он истиче да је један од најзначајнијих локалитета управо код села Нишевца – ‚‚Тимаcum Maius“.

Задатак свих нас јесте да сачувамо, али и да на прави начин осмислимо и употпунимо нашу туристичку понуду, рекао је Марковић.

Када су у питању куле старог града Сврљига, први задатак је реконструкција пута до саме куле – обезбеђивањем рукохвата, уређењем стазе и постављањем мапе, односно туристичке сигнализације.

Општина Сврљиг у наредној години планира да у сарадњи са многим организацијама, донаторима и ЕУ фондовима аплицира за уређење овог дела како би се уврстио у туристичку понуду, како би на тај начин заживела села у окружењу.

Најновије на порталу Општине Сврљиг