Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.
ВАНРЕДНО СТАЊЕ СВРЉИГ

У Сврљигу и даље нема корона вируса

Председница општине Сврљиг на данашњој конференцији за новинаре саопштила је да у Сврљигу и даље нема забележених случајева корона вируса – COVID 19.

Да би сачували град и тренутно стање – без заражених лица, апелујем на све грађане да се придржавају мера које прописује Влада Републике Србије, јер су искључиво у корист свих грађана. Те мере се односе на забрану кретања лицима старијих од 65 година, односно 70 година у руралним срединама, забрана кретања од 17 часова до 5 сати ујутру за све грађане, осим за оне који имају посебне дозволе за рад и сл., забрана окупљања људи, а битно је пратити упутства када је у питању лична заштита – ношењем заштитних маски и рукавица, истакла је председница општине Јелена Трифуновић.

У претходна два дана на територији Сврљига дошло је до обилнијих падавина снега који је створио снежне наносе на неким локацијама. По речима председнице општине и команданта Штаба Јелене Трифуновић, екипе ЈКСП ,,Сврљиг“ су одмах обишле терен и очистиле саобраћајнице и сеоске путеве.

ОБАВЕШТЕЊЕ: О стању на путевима, уколико има непроходних саобраћајница, обавестити ЈКСП ,,Сврљиг“ или кол центар Општине Сврљиг на телефон 018824035.

Председница општине Јелена Трифуновић обавестила је пензионере да су Војвођанска банка и Банка Поштанска штедионица почеле исплату другог дела фебруарске пензије.

Од данас, на свим локацијама Банке исплату је могуће реализовати и путем једнократног овлашћења (овлашћење није потребно оверавати) за све кориснике пензија са навршених 65 и више година живота. Издавање овлашћења мора се обавити бесконтактно – у сваком тренутку неопходно је одржавати безбедну дистанцу од два метра и након доставе пензије извршити дезинфиковање руку. Текст једнократног овлашћења могуће је преузети са сајтова банака, али се може саставити и у слободној форми, уз обавезно навођење личних података пензионера и лица које се овлашћује, број текућег рачуна, назив банке и износ који се исплаћује (бројем и словима). Овлашћење мора бити потписано како би било валидно, поручила је председница општине Јелена Трифуновић.

Исплате за студенте, новорођене бебе и породиље на територији сврљишке општине несметано се регулишу.

Последња уплата била је 1. марта, следећа може да се очекује 1. априла, поручила је председница општине Јелена Трифуновић.

Јуче су постављене кутије са заштитним маскама у циљу спречавања ширења корона вируса COVID 19. Кутије са маскама постављене су на четири локације у Сврљигу, у центру, код поште, Пореске управе и Сајтаревог споменика. Међутим, непосредно након постављања прве кутије са маскама у центру Сврљига дошло јед мањег инцидента који је забележен видео надзором, а снимали су и пролазници, где се јасно види како једна жена узима више масака, а потом их баца у снег. У овом тренутку такво деловање се најоштрије осуђује, а поготову када су мере забрана веома пооштрене за време ванредног стања.

Предсеница је апеловала да се маске из кутија користе искључиво за личну употребу, да се не узимају како би се препродавале и да се не узимају у великој количини, већ највише до две маске.

Маске су јединствене, по сазнању да их неко препродаје против тог лица биће одмах поднета кривична пријава, рекла је Трифуновићева.

Иначе, кутије се са заштитним маскама се пуне на два и по сата.

Председница је искористила прилику да, поред осталих привредника који су понудили помоћ, захвали и Ауто-перионици ,,Сарај 018“ која је понудила своју помоћ за време трајања ванредног стања.

Ванредно стање