Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Третман сузбијања комараца на територији Сврљига

Комарац, фото: pixabay.com

Третман сузбијања комараца, ларви и одраслих форми, дана 14.06.2024. године, спроводиће се са земље, а обухватиће територију општине Сврљиг, и то територију градског насеља општине Сврљиг, третирањем површина на којима се ове јединке задржавају. Третманом одраслих форми комараца ће бити обухваћена места:

Спортско-рекреативни центар Пастириште,
Градски парк,
Зелена површина испред општинске зграде.

Ларвицидним третманом биће обухваћена водена станишта у граду.

Третман сузбијања одраслих форми комараца ће бити изведен у петак, 14. јуна, у времену од 19 до 22х. Третман сузбијана комараца на отвореном простору са земље обавиће се препаратом Аqуа К-Отхрине. Инсектициди који се користе за сузбијање комараца у мањој или већој мери могу бити штетни по пчеле па је потребна њихова заштита.

Апел пчеларима да заштите пчелиња друштва Упозоравају се пчелари да заштите своје пчелињаке у периоду третмана. Дејство преапрата који се користи за ове намене траје три дана, због чега се пчелари моле да своје кошнице уклоне најмање пе километара од места третирања где су уочена велика легла ларви комараца. Уколико није могуће изместити пчелиња друштва, потребно је да се предузму следеће мере:

Ноћ пред отпочињање третмана пчеле треба затворити пре 19х,
Вентусе на кошницама оставити отворене,
Испод поклопне даске у хранилице сипати чашу пијаће воде, а претходну бацити,
Полетиште сузити решетком да би се спречило излетање пчела током извођења третмана прскања,
Ако су изузетно високе врућине кошнице расхлађивати водом,
Ујутру након третмана полетне даске опрати чистом водом како не би пчеле дошле у контакт са препаратима који су коришћени за прскање против комараца.

Потребно је да се пчелари благовремено информишу код Удружења пчелара о тачном термину тертирања и предузму мере заштите пчела.

Третман ће обавити фирма Авенија МБНС1.

Фото: pixabay.com

Најновије на порталу Општине Сврљиг