Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Обележена слава у храму Свете Петке

У храму Свете Петке Извору, надомак Сврљига, пресецањем славског колача, литургијом и литијом данас је обележена слава у част празника Свете пребодобне мученице Параскеве.

Поводом сеоске и храмовне славе село су посетили председница општине Сврљиг, Јелена Трифуновић и народни посланик, Милија Милетић, као и многобројни верници из сврљишке општине и околине.

Свету литургију служио је свештеник Зоран Судимац, а колача за наредну годину преузео је народни посланик, Милија Милетић.

Izor

– Част ми је да преузмем обавезу колачара за наредну годину и надам се да ћемо на овом месту бити у још већем броју, истакао је Милетић.

Храм Свете Параскеве на Врелу налази се на око два километрара југоисточно од села, на мањем узвишењу крај јаког извора названог Врело, опкољеног бројним старим храстовима и јелама. А захваљујући узвишењу, а и величини објекта, храм доминира овим крајем и видљив је са велике удаљености.

Занимљиво је истаћи да овај храм има сличности са црквом у Бољевцу и са неким црквама у околини Београда, посебно са црквом у селу Винчи подигнутом 1852. и у Великој Моштаници из 1858. године.

Најновије на порталу Општине Сврљиг