Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Промоција сврљишког сира и белмужа

Други по реду „Balkan Cheese Festival“- продајна изложба аутохтоних сирева Балкана, овог викенда одржан је у „Миксер Хаусу“ у Београду. На продајној изложби учествовали су и представници Општине Сврјиг предвођени директором ЗЗ “Сврљижанка“ Марком Младеновићем.

Сврљижани су се на овом Фестивалу представили на најбољи начин кроз промоцију Задруге, сврљишког специјалитета белмужа, сврљишког сира и осталих млечних и других производа.

Помоћник председника општине и директор ЗЗ “Сврљижанка“ Марко Младеновић каже да за сврљишки сир постоји велико интересовање, те да је ово била својеврсна прилика за промоцију и евентуалну сарадњу са другим произвођачима.

М-М-

Иначе, главни циљ „Balkan Cheese Festival“је да широј публици представи аутохтоне сорте сирева са Балкана, посебно из Србије, и на овај начин укаже на важност очувања традиционалних прехрамбених производа.

Аутохтони сиреви Србије су до сада у смислу презентовања били занемарени, произвођача има веома мало и најчешће се ради о малим домаћинствима која немају могућност да се самостално представе на изложбама и на интернету – због чега јавност има јако мало информација о овим производима.

Најновије на порталу Општине Сврљиг