Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Обележен Спасовдан у Лабукову

Више стотина православних верника присуствовало је Спасовданској литургији и литији у сврљишком селу Лабуково, на месту код цркве Спасовдан. Литургији је присуствовала и председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић.

Литију је предводио Старешина Јеромонах Варнава Николић, и она је кренула из манастира Св. Архангел Гаврило, из Пирковца. У ношењу литија учествовало је више стотина верника из целе Србије, највише из Ниша, Београда и Војводине.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић поздравила је окупљене житеље и госте из других градова и општина из целе Србије. Она је овом приликом најавила нова улагања у изградњи инфраструктуре овог, али и других села у сврљишкој општини.

Празник Вазнесења Господњег или, како је у народу уобичајено Спасовдан, један је од десет празника посвећених Христу и спада у покретне празнике – увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова, односно Свете Тројице.

Поред новоизграђене цркве и конака, на овом месту је изграђено и црквишт, што представља још један прави туристички потенцијал ове мале општине.

Најновије на порталу Општине Сврљиг