Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

Заседао Штаб за ванредне ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Сврљиг одржао је данас седницу у пуном саставу.

На дневном реду нашле су се две тачке и то “Стање и спремност Јавних комуналних система на територији општине Сврљиг за предстојећи зимски период 2015/2016 године, по допису Управе за ванредне ситуације Ниш“ и “Подношење извештаја и доношење закључака одбране од поплава на територији општине Сврљиг“.

Седницом је председавала Јелена Трифуновић – председница општине Сврљиг, а седници су присуствовали представници ЈКСП “Сврљиг“, ЈП “Дирекција за изградњу Сврљига“, Црвеног крста Сврљиг, Дома Здравља, Центра за социјални рад, Полицијске станице, Ветеринарске станице и Локалне самоуправе.

Директор ЈКСП “Сврљиг“ Игор Давидовић, предузећу којем су поверени послови одржавања локалних путева, истиче да ЈКСП  располаже довољним бројем механизације која већ сутра може да се пусти у погон и ради на разчишћавању путних праваца.

Представник Црвеног крста Сврљиг по проценама на основу података са терена истакао је да је чак  80% старачког домаћинства угрожено током ванредних ситуација, односно обилнијих падавина снега.

Штаб је био јединствен и по питању проходности на путним правцима локалног карактера, који су по њиховим речима сви угрожени током зиме.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић издала је наредбу да се што пре уђе у процес постављања заштитне ограде – снегобрана, на најкритичнијим местима, и препоручила да се ове године исти поставе на улазу у селу Рибаре, где ветар прави велике наносе.

Инсистирам да се ове године путеви чисте и кроз села, а не само до улаза што је био случај претходних година. Када машина стигне до села мораће да направи круг кроз село па тек онда да се врати у базу, каже Трифуновићева.

Представници Ветеринарске станице Сврљиг изнели су да је током ванредних ситуација угрожен и сточни фонд, јер се стока углавном држи на појатама које могу бити завејане, па се онда храна тешко испоручује до стоке.

Што се тиче критичних потока представници ЈКСП “Сврљиг“ кажу да је већи део посла завршен, прочишћен је Лукавички поток, Ђуриначки поток, а у плану је да се до краја месеца заврши чишћење Правачке реке.

Најновије на порталу Општине Сврљиг