Општина Сврљиг

Претрага
Close this search box.

DVANAESTA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Predlog odluke o otpisu kamate na poreski dug po osnovu izvornih loklanih javnih prihoda, glavna je tačka rasprave većnika na dvanestoj sednici Opštinskog veća.

–          Većina žitelja svrljiške opštine, prema trenutnoj evidenciji, ne svojom krivicom, godinama nije plaćala poresko zaduženje jer jednostavno nije ni dobijala priznanice i opomene za uplatu. Počev od ove godine ovaj posao je prešao u nadležnost opštine i zatekli su nas poražavajući podaci tako da je kod mnogih kamata, zbog višegodišnjeg neplaćanja, nekoliko puta veća od glavnice zaduženja. Shodno zakonu, na današnjoj sednici Veća doneli smo jednoglasno odluku da pozovemo naže sugradjane da izmire dugovanja uz znatnu povlasticu. Konkretno svi koji se odazovu našem pozivu a već smo poslali opomene sa zaduženjem i plate osnovni dug, dodju kod nas sa priznanicom, biće oslobodjeni plaćanja kamate za sve godine unazad do 2009. godine, računajući i nju. Dugovanja za 2010. godinu treba izmiriti redovno. Želim da upozorim žitelje naše opštine da ova povlastica ne važi za one koji se ogluše o naš apel. Drugim rečima, zakon nalaže, ako se ne odazovu, da ksnije moraju da plate i dug sa kamatom. Ova pogodnost važi do 31. decembra ove godine pa treba blagovremeno izmiriti obaveze, rekao je posle sednice Veća predsednik ovog tela i opštine Svrljig Milija Miletić, apelujući na sugradjane da se odazovu pozivu i iskoriste pogodnost.

Inače, na dvanestoj sednici većnici su jednoglasno usvojili izveštaj Štaba za žetvu 2010. godine koji je podnela predsednica Tanja Lazarević. Ocenjeno je da je žetva uspešno, blagovremeno i bez većih problema obavljena na vreme i da je prinos od tri tone po hektaru u proseku, adekvatan uloženom trudu i materijalu. Takodje je zapaženo da su mnogi seoski putevi, zbog žetve, blagovremeno osposobljeni od strane kominalnog preduzeća ali će pored potreba za žetvu dobro poslužiti i za prikupljenaje četine i dovoz ogreva za zimu.

Većnici su na ovoj sednici prihvatili još jednu izmenu u predlogu rebalansa budžeta koja se odnosi na korekciju finasiranja javnih budžetskih ustanova i preduzeća a po nalogu Ministarstva finasija o čemu je obavestio rukovodilac sektora finasija Nenad Milosavljević a potom su jednoglasno izvršili dopunu članova za radna tela fonodva – za poljoprivredu, protivpožarnu i vanredne situacije i zaštitu životne sredine.

Најновије на порталу Општине Сврљиг